Question

Varför är jag uppsvälld?

Ett av symtomen på förstoppning är en uppsvälld mage. Naturligtvis innebär det inte att du är förstoppad bara för att du är uppsvälld. Men att vara uppsvälld är ett obehagligt och ofta smärtsamt tillstånd.

Den vanligaste orsaken till svullen mage är att man ätit för mycket av fel typ av mat eller att man äter för mycket mat. Fet mat kan till exempel få dig att känna dig obehagligt mätt och en sådan måltid kan ta lång tid att smälta. Att äta för fort kan också leda till att du känner dig uppsvälld. Gaser är en annan vanlig orsak till uppblåsthet. Om du lider av detta på regelbunden basis bör du undvika att äta för mycket av följande livsmedel:

  • frön och sädesslag.
  • ärtor, bönor och andra baljväxter.
  • kål och råa grönsaker.
  • Syrabildande frukter som äpplen och apelsiner.
  • Lök och vitlök.
  • ocker och söta drycker.
  • Kolsyrade drycker, alkohol, vin och öl.
  • Mejeriprodukter (för dem som är laktosintoleranta).

Däremot är det viktigt att du inte tar bort dem helt från kosten. Om du drabbas av förstoppning innehåller många av dessa livsmedel fibrer, vilket är väsentligt vid behandling med mat mot förstoppning. Om du efter att ha minskat mängden av dessa livsmedel fortfarande lider av uppblåsthet bör du försöka få i dig mer fibrer på annat sätt.

Uppblåsthet kan också uppstå på grund av brist på motion eller vätskebrist. Detta är också vanliga orsaker till förstoppning. Se till att du tränar och dricker tillräckligt med vätska så kan det inte bara att hjälpa dig att undvika uppblåsthet utan även förstoppning.

Oavsett varför du lider av uppblåsthet kan ändrade vanor och en ny livsstil hjälpa till. När det gäller mat kan du också försöka lista ut vilka livsmedel som orsakas problem genom att utesluta olika livsmedel, ett i taget, en vecka eller två och se om det gör någon skillnad. Om du är uppsvälld på grund av förstoppning kan du lindra detta med ett osmotiskt laxativ som Moxalole.

Uppblåsthet kan också vara ett symtom på IBS (Irritable Bowel Syndrome), där förstoppning kan vara ett av flera symtom. Precis som förstoppning kan IBS inte botas, men det finns åtgärder du kan vidta för att lindra symtomen. Symtom på IBS innefattar ofta förekommande diarré eller förstoppning, buksmärta och ändrade tarmvanor. Om du tror att du har IBS bör du kontakta läkare.

Läs mer om förstoppning

Läs mer om IBS på Magakuten.se