Question

Smärta och blod när du tömmer tarmen?

Om man är förstoppad är det inte ovanligt att man känner smärta när man tömmer tarmen. Din analöppning är utformad för mjuk avföring när du känner behov. Den är inte avsedd för avföring som är hård och grov eller att utstå konstant töjning på grund av blockeringar eller en osedvanligt stor mängd avföring. Smärta kan också bero på flera andra orsaker.

Hemorrojder

Hemorrojder är svullna vener strax innanför analöppningen som ofta orsakas av långa perioder av ansträngning i samband med tarmtömningen under en längre tidsperiod. Förutom att det är smärtsamt kan hemorrojder klia och blöda lite.

Fekalom

Förhårdnader av avföring som ansamlas i ändtarmen. Utan läkemedel som osmotiska laxermedel kan det vara mycket svårt och oerhört smärtsamt att uträtta sina behov.

Analfissurer

Analfissurer kan uppstå när man krystar vid hård avföring. Analfissurer är i grunden en spricka eller ett sår vid ändtarmsöppningen. De är inte bara smärtsamma, de kan blöda också.

Ändtarmsframfall

Ett ändtarmsframfall uppstår när en del av ändtarmen flyttar sig och skjuter ut ur ändtarmsöppningen. Detta är naturligtvis mycket smärtsamt och gör det svårt att uträtta sina behov, eftersom det blockerar ändtarmsöppningen. Allvarliga fall av ändtarmsframfall kräver operation. Alla fall av ändtarmsframfall kräver dock att en kvalificerad läkare tittar på problemet.

Tarminflammation/infektion

Tarminflammation eller infektion kan orsakas av kontinuerliga påtryckningar från avföring mot tarmvägg och muskler. Detta kan hända när du är förstoppad och hård avföring ansamlas i tjocktarmen. Om inte avföringen rensas bort kan bli mycket smärtsamt och leda till allvarliga komplikationer.

Om det finns blod i avföringen bör du alltid rådfråga läkare. Det kan orsakas av allt från analfissurer till magsår till polyper – godartade utväxter som kan växa och bli cancerogena.

Läs mer

Lär dig mer om förstoppning
Lär dig mer om hemorrojder och analfissurer på Ac3Comfort.se