Question

Knep för att underlätta när man tömmer tarmen?

Det finns ett antal knep du kan göra för att tömma tarmen lättare, till exempel livsstilsförändringar som att motionera och ändra kost för att förebygga förstoppning samt laxermedel som Moxalole för behandling av förstoppning. Om du försöker att göra dessa en del av din dagliga rutin, snarare än en nödlösning, bör toalettbesöken rent generellt bli en enklare process.

Utveckla en rutin

Oavsett om du går på toaletten tre gånger om dagen eller tre gånger i veckan kommer matsmältningssystemet att vänja sig om du går ungefär samma tid varje dag. Detta kan vara svårt när man reser, men kom ihåg att tarmen lider av jetlag precis som du. När du kommer till en ny tidszon gör kroppen det också. Om en rutin som baseras på klockan inte fungerar kan du binda upp toalettbesöken till händelser, t.ex. efter frukost eller strax före lunch osv.

Stressa inte, ta tid på dig

Ju mindre stress du känner på toaletten desto enklare blir det. Detta kan vara svårt att inse när du är ”igentäppt”, men om du börjar när du inte är förstoppad, kan du komma att uppskatta den nya rutinen när du väl blir det. Att inte stressa innebär också att ta tid på sig. Se det som en paus från vardagen – men ta förstås inte alltför lång rast! Om du har problem att gå på toaletten när du inte har tillräckligt med ostördhet bör du försöka gå innan du lämnar hemmet eller jobbet.

Använd den optimala sittställningen

Det låter kanske konstigt men det finns ett rätt och ett fel sätt att sitta på en toalett. I själva verket är bara tanken att sitta på en toalett främmande i många länder. I de kulturer där man sitter ner på en toalett för att uträtta behoven ska man dock göra så här:

    1. Sitt mitt på toaletten
    2. Luta dig något framåt
    3. Om toaletten är för hög kan du sätta fötterna på en pall eller annat som höjer upp fötterna något.