Moxalole

Vad är Moxalole och vad används det till?

Moxalole är ett receptfritt läkemedel som används för tillfällig behandling av förstoppning, även om man har varit förstoppad under en längre tid. Moxalole kan också användas vid behandling av svår förstoppning (så kallad fekalom).

Makrogol 3350 binder vatten och ökar avföringsvolymen, vilket normaliserar tarmrörelserna. Effekten blir ett regelbundet behov att tömma tarmarna, där man slipper både explosiva rörelser och att behöva sitta på toaletten under långa tidsperioder. Salthalten i Moxalole hjälper kroppen att behålla sin normala salt- och vätskebalans.

Den aktiva substansen i Moxalole är makrogol 3350, som binder vatten och ökar avföringsvolymen, vilket normaliserar tarmrörelserna. I en systematisk genomgång1 av relevanta studier fick makrogol högsta betyg och högst evidensgrad för användning vid behandling av kronisk förstoppning. 

Moxalole innehåller även olika salter som hjälper till att behålla kroppens normala salt- och vätskebalans.

Om du tycker det är svårt och smärtsamt att gå på toaletten och vänder dig till Moxalole för hjälp kommer det att kännas bättre efteråt. De flesta patienter behöver 1–2 dospåsar dagligen. Men vissa kan behöva upp till 3. Du kan justera dosen tills du hittar precis rätt dos för dig.

Hur använder man Moxalole?

Den vanliga dosen vid förstoppning är en dospåse 1–3 gånger per dag. Dospåsarna är lätta och praktiska att bära med sig. Dospulvret rörs ut i 125 ml vatten, vilket motsvarar ett litet glas. Blandningen har en uppfriskande citronsmak.

Hur mycket Moxalole behöver jag ta?

Den rekommenderade startdosen av Moxalole är en dospåse på morgonen. Ta en till mitt på dagen och en på kvällen. Dosen kan därefter reduceras efter några dagars användning. Om du fortfarande är förstoppad kan du fortsätta att ta tre doser om dagen i upp till två veckor. Det finns ett nära samband mellan dos och effekt, så det är enkelt att räkna ut den perfekta dosen. Om du är mycket lös i magen har du tagit för mycket.

Den normala behandlingstiden för Moxalole är två veckor. Om du fortfarande har problem efter denna tid bör du kontakta läkare för att diskutera om dosen ska ökas eller om du behöver undersökas för någon annan behandling. Personer med kronisk förstoppning kan behöva långtidsbehandling, kontakta då en läkare för konsultation.


1 Ramkumar D et al. Efficacy and safety of traditional medical therapies for chronic constipation: Systematic review. Am J Gastroenterology 2005;100:936-971

Beställ Moxalole

Lindra förstoppningen - beställ Moxalole online direkt på nätet

- Receptfri behandling av förstoppning.

- Välj apotek nedan, få hem läkemedlet till dörren snabbt och enkelt.