Frågor och svar

Frågor och svar om förstoppning

Om du inte vet exakt vad du vill veta om Moxalole eller förstoppningsproblem kanske det kan hjälpa att läsa andras frågor. Här finns frågor och svar. Vi hoppas att de är till hjälp.

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Vad orsakar förstoppning?

  Vad orsakar förstoppning?

  Det finns många orsaker till tillfällig förstoppning som utlandsresor och stress. Kronisk förstoppning är ofta relaterat till kost som innehåller för lite vätska och fibrer. Bristfällig motion och mycket stillasittande arbete kan också ligga bakom problemet. I vissa fall finns det helt enkelt ingen enkel förklaring.

  Läs mer om förstoppningsorsaker här!

 • Vad är förstoppning?

  Vad är förstoppning?

  Förstoppning är en mycket individuell upplevelse av att magen inte sköter sitt jobb på ett bra sätt. Det är inte bara en fråga om att gå på toaletten mindre ofta, utan också att tarmrörelserna är ansträngande och tidskrävande eller känslan att man inte har tömt tarmarna helt.

  Läs mer om förstoppning och testa dig själv!

 • Hur behandlas förstoppning?

  Hur behandlas förstoppning?

  En fiberprodukt kan vara tillräckligt för att avhjälpa tillfälliga problem. Vanligtvis rekommenderas osmotiska medel som Moxalole eller laktulos mot kronisk förstoppning.

  Läs mer om medicinering mot förstoppning och naturliga förstoppningsmedel.

 • Varför är jag uppsvälld?

  Varför är jag uppsvälld?

  Ett av symtomen på förstoppning är en uppsvälld mage. Naturligtvis innebär det inte att du är förstoppad bara för att du är uppsvälld. Men att vara uppsvälld är ett obehagligt och ofta smärtsamt tillstånd.

  Den vanligaste orsaken till svullen mage är att man ätit för mycket av fel typ av mat eller att man äter för mycket mat. Fet mat kan till exempel få dig att känna dig obehagligt mätt och en sådan måltid kan ta lång tid att smälta. Att äta för fort kan också leda till att du känner dig uppsvälld. Gaser är en annan vanlig orsak till uppblåsthet. Om du lider av detta på regelbunden basis bör du undvika att äta för mycket av följande livsmedel:

  • frön och sädesslag.
  • ärtor, bönor och andra baljväxter.
  • kål och råa grönsaker.
  • Syrabildande frukter som äpplen och apelsiner.
  • Lök och vitlök.
  • ocker och söta drycker.
  • Kolsyrade drycker, alkohol, vin och öl.
  • Mejeriprodukter (för dem som är laktosintoleranta).

  Däremot är det viktigt att du inte tar bort dem helt från kosten. Om du drabbas av förstoppning innehåller många av dessa livsmedel fibrer, vilket är väsentligt vid behandling med mat mot förstoppning. Om du efter att ha minskat mängden av dessa livsmedel fortfarande lider av uppblåsthet bör du försöka få i dig mer fibrer på annat sätt.

  Uppblåsthet kan också uppstå på grund av brist på motion eller vätskebrist. Detta är också vanliga orsaker till förstoppning. Se till att du tränar och dricker tillräckligt med vätska så kan det inte bara att hjälpa dig att undvika uppblåsthet utan även förstoppning.

  Oavsett varför du lider av uppblåsthet kan ändrade vanor och en ny livsstil hjälpa till. När det gäller mat kan du också försöka lista ut vilka livsmedel som orsakas problem genom att utesluta olika livsmedel, ett i taget, en vecka eller två och se om det gör någon skillnad. Om du är uppsvälld på grund av förstoppning kan du lindra detta med ett osmotiskt laxativ som Moxalole.

  Uppblåsthet kan också vara ett symtom på IBS (Irritable Bowel Syndrome), där förstoppning kan vara ett av flera symtom. Precis som förstoppning kan IBS inte botas, men det finns åtgärder du kan vidta för att lindra symtomen. Symtom på IBS innefattar ofta förekommande diarré eller förstoppning, buksmärta och ändrade tarmvanor. Om du tror att du har IBS bör du kontakta läkare.

  Läs mer om förstoppning

  Läs mer om IBS på Magakuten.se

 • Smärta och blod när du tömmer tarmen?

  Smärta och blod när du tömmer tarmen?

  Om man är förstoppad är det inte ovanligt att man känner smärta när man tömmer tarmen. Din analöppning är utformad för mjuk avföring när du känner behov. Den är inte avsedd för avföring som är hård och grov eller att utstå konstant töjning på grund av blockeringar eller en osedvanligt stor mängd avföring. Smärta kan också bero på flera andra orsaker.

  Hemorrojder

  Hemorrojder är svullna vener strax innanför analöppningen som ofta orsakas av långa perioder av ansträngning i samband med tarmtömningen under en längre tidsperiod. Förutom att det är smärtsamt kan hemorrojder klia och blöda lite.

  Fekalom

  Förhårdnader av avföring som ansamlas i ändtarmen. Utan läkemedel som osmotiska laxermedel kan det vara mycket svårt och oerhört smärtsamt att uträtta sina behov.

  Analfissurer

  Analfissurer kan uppstå när man krystar vid hård avföring. Analfissurer är i grunden en spricka eller ett sår vid ändtarmsöppningen. De är inte bara smärtsamma, de kan blöda också.

  Ändtarmsframfall

  Ett ändtarmsframfall uppstår när en del av ändtarmen flyttar sig och skjuter ut ur ändtarmsöppningen. Detta är naturligtvis mycket smärtsamt och gör det svårt att uträtta sina behov, eftersom det blockerar ändtarmsöppningen. Allvarliga fall av ändtarmsframfall kräver operation. Alla fall av ändtarmsframfall kräver dock att en kvalificerad läkare tittar på problemet.

  Tarminflammation/infektion

  Tarminflammation eller infektion kan orsakas av kontinuerliga påtryckningar från avföring mot tarmvägg och muskler. Detta kan hända när du är förstoppad och hård avföring ansamlas i tjocktarmen. Om inte avföringen rensas bort kan bli mycket smärtsamt och leda till allvarliga komplikationer.

  Om det finns blod i avföringen bör du alltid rådfråga läkare. Det kan orsakas av allt från analfissurer till magsår till polyper – godartade utväxter som kan växa och bli cancerogena.

  Läs mer

  Lär dig mer om förstoppning
  Lär dig mer om hemorrojder och analfissurer på Ac3Comfort.se

 • Knep för att underlätta när man tömmer tarmen?

  Knep för att underlätta när man tömmer tarmen?

  Det finns ett antal knep du kan göra för att tömma tarmen lättare, till exempel livsstilsförändringar som att motionera och ändra kost för att förebygga förstoppning samt laxermedel som Moxalole för behandling av förstoppning. Om du försöker att göra dessa en del av din dagliga rutin, snarare än en nödlösning, bör toalettbesöken rent generellt bli en enklare process.

  Utveckla en rutin

  Oavsett om du går på toaletten tre gånger om dagen eller tre gånger i veckan kommer matsmältningssystemet att vänja sig om du går ungefär samma tid varje dag. Detta kan vara svårt när man reser, men kom ihåg att tarmen lider av jetlag precis som du. När du kommer till en ny tidszon gör kroppen det också. Om en rutin som baseras på klockan inte fungerar kan du binda upp toalettbesöken till händelser, t.ex. efter frukost eller strax före lunch osv.

  Stressa inte, ta tid på dig

  Ju mindre stress du känner på toaletten desto enklare blir det. Detta kan vara svårt att inse när du är ”igentäppt”, men om du börjar när du inte är förstoppad, kan du komma att uppskatta den nya rutinen när du väl blir det. Att inte stressa innebär också att ta tid på sig. Se det som en paus från vardagen – men ta förstås inte alltför lång rast! Om du har problem att gå på toaletten när du inte har tillräckligt med ostördhet bör du försöka gå innan du lämnar hemmet eller jobbet.

  Använd den optimala sittställningen

  Det låter kanske konstigt men det finns ett rätt och ett fel sätt att sitta på en toalett. I själva verket är bara tanken att sitta på en toalett främmande i många länder. I de kulturer där man sitter ner på en toalett för att uträtta behoven ska man dock göra så här:

      1. Sitt mitt på toaletten
      2. Luta dig något framåt
      3. Om toaletten är för hög kan du sätta fötterna på en pall eller annat som höjer upp fötterna något.

 • Hur fungerar Moxalole?

  Hur fungerar Moxalole?

  Moxalole är ett så kallat osmotiskt aktivt laxermedel som gör så att vätskan behålls i tarmarna. Vatten är den naturliga komponenten som gör så att avföringen behåller sin volym och mjuka konsistens. När du är förstoppad minskar tiden för avföringen att transporteras genom tarmen och alltför mycket vatten absorberas av tarmen, vilket gör avföringen hård och får svårare att passera.

 • Hur ska jag använda Moxalole?

  Hur ska jag använda Moxalole?

  Ta 1–3 dospåsar Moxalole per dag. Den första dosen ska tas på morgonen, och de andra två bör fördelas under resten av dagen. När väl den önskade effekten har erhållits kan dosen vanligtvis minskas till en gång per dag på morgonen. Den normala behandlingstiden för Moxalole är två veckor. Om symtomen kvarstår efter två veckors behandling bör du kontakta läkare.

 • Hur snabbt verkar Moxalole?

  Hur snabbt verkar Moxalole?

  Moxalole verkar lokalt i tjocktarmen. Det tar lite tid för preparatet att nå målområdet och tiden tills behandlingen når full effekt varierar från person till person. Om du fortfarande är förstoppad 2 dagar efter påbörjad behandling kan du behöva öka dosen till 2 eller 3 dospåsar per dag. 

 • Hur länge kan jag använda Moxalole?

  Hur länge kan jag använda Moxalole?

  Den normala behandlingstiden är två veckor, men ibland kan behandlingen behöva förlängas. Om symtomen kvarstår efter två veckors behandling bör du kontakta läkare.

Beställ Moxalole

Lindra förstoppningen - beställ Moxalole online direkt på nätet

- Receptfri behandling av förstoppning.

- Välj apotek nedan, få hem läkemedlet till dörren snabbt och enkelt.