Matsmältningssystemet

Vad är matsmältningssystemet?

Bild på människans matsmältningssystem

Matsmältningssystemet består av lever (1), bukspottkörtel (2), gallblåsa (3) och mag-tarmkanal, mun (4), matstrupe (5), magsäck (6), tunntarm (7), tjocktarm (8), ändtarm (9) och analöppning (10).

Matsmältningsenzymer och magsafter bryter ner maten, absorberar näringsämnena och skickar ut avfallet. Matsmältningsprocessen brukar ta cirka 12 till 24 timmar beroende på vad du har ätit och hur mycket du väger.

Vad händer under matsmältningen?

Matsmältningen handlar i huvudsak om att bryta ner maten i mindre och mindre delar så att näringsämnen kan tas upp och användas av kroppen till energi samt näring till cellerna. Under färden genom kroppen blandas maten med olika matsmältningsenzymer och magsaft som hjälper till att bryta ner delarna.

Matsmältningsprocessen börjar så snart du börjar tugga. När saliv tillsätts bryts maten ned i bitar små nog att fortsätta ner i matstrupen. I magsäcken blandas maten med vätska och magsafter innan allt långsamt går vidare in i tunntarmen. Vätskor från bukspottkörteln, levern och tunntarmen blandas sedan med maten när den passerar på sin väg mot tjocktarmen. I tunntarmen absorberas merparten av näringsämnena. Nu är det dags för tjocktarmen att avsluta jobbet, att ta bort överflödigt vatten och skapa avföring som ändtarmen kan ta emot och smidigt och bekvämt kan stöta ut.  När detta inte fungerar så smidigt som det ska drabbas du av förstoppning. Detta kan oftast avhjälpas med livsstilsförändringar, läkemedel som osmotiska laxermedel, eller en kombination av båda delarna.

Vad absorberar matsmältningssystemet?

Vårt matsmältningssystem absorberar många av makronäringsämnena i maten, dock inte fibrer. I princip kan däggdjur inte bryta ner fibrer, vilka istället blir en bra bärare av avfall ut ur kroppen, och det är också därför fibrer är oerhört viktigt för den som drabbats av förstoppning. De makronäringsämnen som absorberas i matsmältningssystemet.

Kolhydrater, det vill säga stärkelse och socker

Matsmältningsenzymerna (amylas) i saliven påbörjar processen med att bryta ner kolhydraterna som sedan tas upp när de har förvandlats till glukos i tunntarmen. Detta används för att ge kroppen energi.

Protein

Matsmältningsenzymerna (proteaser) i magen börjar bryta ner proteinet. Detta arbete avslutas sedan i tunntarmarna, där proteinet omvandlas till aminosyra. Detta används bland annat till att reparera kroppsvävnad.

Fetter

Magsafter som producerats i levern börjar tillsammans med galla från gallblåsan att bryta ner fettet. Matsmältningsenzymer (lipaser) i tarmarna bryter sedan ner fettet ytterligare i fettsyror och kolesterol. Fettet absorberas sedan och flyttas till olika områden i kroppen.

Vitaminer

Vitaminer absorberas i tunntarmen och transporteras till levern eller lagras i vävnaderna.

Vad är matsmältningsenzymer?

Matsmältningsenzymer produceras naturligt av körtlar vid olika ställen i matsmältningssystemet. De gör det möjligt för oss att bryta ner maten i små bitar som är lättare att absorbera. Körtlarna finns i munnen, magslemhinnan och tunntarmen.

Mer om matsmältning