Behandling mot förstoppning

Behandling mot förstoppning på kort och lång sikt

Beroende på svårighetsgraden skiljer sig de rekommenderade förstoppningsbehandlingarna åt. Du som ibland eller relativt regelbundet har förstoppning kan behandla förstoppningen på naturlig väg eller med medicinering, till exempel Moxalole, eller med en kombination av båda delarna. Om du drabbas av långvariga förstoppningar bör din läkare redan ha rekommenderat en behandling – om du inte har kontaktat någon läkare bör du göra det.

Vilka är de bästa naturliga behandlingarna mot förstoppning?

Bli fri från förstoppningen

De flesta behöver någon behandling mot förstoppning för att uppnå resultat – ”bulka upp” avföringen och tillsätt vatten så att avföringen kommer ut ur systemet snabbt, smärtfritt och smidigt. För att uppnå detta finns ett antal grundläggande riktlinjer som kan bidra till att förebygga förstoppning på lång sikt:

Drick tillräckligt

Vätska är viktigt för regelbundna tarmrörelser och en frisk tjocktarm. Eftersom ett av de viktigaste symtomen på förstoppning är hård avföring, bidrar tillräckligt med vätska i kroppen dessutom med att undvika detta problem. Helst bör du dricka 1,5 liter icke-uttorkande vätska per dag.

Ät fiberrik kost

Fibrer ”bulkar upp” avföringen och hjälper till att säkerställa rätt konsistens. Detta gör det lättare att transportera avföringen genom matsmältningssystemet och ut ur analöppningen. Fibrer finns i allt från grönsaker och frukt till fullkorn, nötter och frön.

Motionera regelbundet

Regelbunden motion säkerställer att avfallet transporteras snabbt och effektivt genom tjocktarmen. Detta innebär att det finns mindre tid för vätska att transporteras bort så det är troligare att du producerar mjuk avföring som har lätt att passera. Lugnare konditionsträning som promenader och joggning är perfekt och bör göras dagligen.

Lyssna på din kropp

Skjut inte upp att gå på toaletten när du känner behovet. Då kan det ansamlas avföring i tjocktarmen som blir hårt och får svårt att passera. Detta kan leda till att du skjuter upp att gå på toaletten igen och det uppstår en ond cirkel.

Sitt rätt på toaletten

Om du sitter mitt på toaletten och lutar dig något framåt blir det enklare att tömma tarmen. Om toaletten är för hög kan du sätta fötterna på en pall.

Minska stressen i ditt liv

Att minska på stressen kan i sig generera stress, men det är ett faktum att stress kan orsaka förstoppning. Om du sänker stressnivån (inte genom medicinering eftersom det kan ge motsatt effekt på kroppen) kommer antagligen magsäck, tunntarm och tjocktarm att reagera positivt.

Om detta inte löser problemet kan du prova ett förstoppningsmedel.
Hur är det med förstoppningsmedel?

Det finns ett antal läkemedel man kan ta mot förstoppning. De fungerar hand i hand med de naturliga förstoppningsmedel som nämns ovan.

  • Osmotiska laxermedel, som Moxalole, binder vatten till avföringen, vilket gör den mjukare och ökar volymen och normaliserar därmed tarmrörelserna.
  • Stimulerande laxermedel tvingar musklerna i tarmarna att göra sammandragningar så att avföringen drivs ut.
  • Bulkbildande laxermedel tillsätter fibrer till avföringen, vilket ökar volymen och gör avföringen mjukare.
  • Smörjande laxermedel ger avföringen en beläggning så den passerar lättare genom tjocktarmen.
  • Mjukgörare ökar vätskan i avföringen.

Om du fortfarande lider av förstoppning efter att ha provat medicinering bör du söka läkare.

Mer om att motverka förstoppning

Moxalole - vid förstoppning

Moxalole – receptfritt läkemedel mot förstoppning

Moxalole är ett laxermedel som innehåller makrogol. Moxalole binder vatten i tjocktarmen, vilket normaliserar tarmrörelserna. Moxalole kan hjälpa dig att få en mjukare avföring.

Se var du kan beställa Moxalole